Vermogen van aggregaten: uitleg over Voltage, Ampère, Watt en kVA

Raakt u de weg kwijt in de wereld van vermogen en stroom bij het zoeken naar de juiste aggregaat? Een korte uitleg zodat u precies weet waar u op moeten letten bij de aankoop of huur van een aggregaat.

Wat betekent kVA bij een aggregaat?

Aggregaten lopen van 1 kVA (1000 W) tot wel 2500 kVA. De afkorting kVA staat voor ‘kilovoltampère’ en drukt de hoogte van de spanning uit. Eén kilovolt (kV) is gelijk aan 1000 keer één volt (V), net zoals bij kilogram. De meeste aansluitingen van particulieren staan op laagspanning, wat gelijk is aan 230 V. De ‘A’ staat voor ampère en drukt de sterkte van de stroom uit.

Hoe kiest u de juiste aggregaat?

Het aantal benodigde kVA dat een aggregaat moet kunnen leveren, wordt berekend uit het soort elektrische belasting en het totaal aantal kiloWatt of Ampère dat een bepaald soort apparatuur opneemt. Om te weten welk type aggregaat u nodig heeft, moet u dus het vermogen berekenen:

Vermogen (in Watt) = spanning (in Volt) X stroom (in Ampère)

Stroom wordt in formules uitgedrukt met de letter ‘i’, van ‘intensiteit’.Om het rekenvoorbeeld te verduidelijken, laten we zien hoe u zelf het vermogen berekent dat u op uw stopcontact kunt aansluiten.

Bereken zelf hoeveel Watt u op uw stopcontact kan aansluiten

De netspanning in Nederland is 230 V wisselspanning. In de meeste huizen hebben de zekeringen een waarde van 10 Ampère. Hoeveel Watt u dan tot uw beschikking heeft, kunt u uitrekenen door Voltage (230) met Ampères (10) te vermenigvuldigen. Op een normaal stopcontact kunt u dus apparaten van maximaal 230 x 10 = 2300 Watt aansluiten.
Voor zware apparaten zoals wasmachines, drogers en vaatwassers is vaak een aparte groep met een zekering van 16 Ampère aanwezig. Zo’n apparaat mag dan van maximaal 230 x 16 = 3680 Wattage zijn. Het verbruik in Watt staat op elektrische apparaten vermeld.

Pas op bij het gebruik van elektrische apparaten

Maakt u thuis gebruik van een verlengsnoer met meerdere aansluitmogelijkheden voor apparaten? Bedenkt u zich dan dat het tegelijk gebruiken van meerdere elektrische apparaten zorgt voor een veel te groot stroomverbruik dat uw netspanning niet aan kan.
Gemiddeld verbruikt een waterkoker bijvoorbeeld 1725 Watt, een koffiezetapparaat 900 Watt, een tosti-ijzer 1000 Watt en combimagnetron 1700 Watt. Deze apparaten kunnen dus niet gelijktijdig gebruikt worden indien ze allemaal op dezelfde groep worden aangesloten.

Passende aggregaat kopen of huren

Simpel gezegd werkt de berekening van hierboven ook zo bij aggregaten. U bekijkt hoeveel spanning u nodig heeft, welke apparaten u wilt aansluiten en hoeveel vermogen u nodig heeft. Daarop baseert u de keuze van het aggregaat die u wilt kopen of huren. We leggen dit in detail uit in ons stappenplan om de juiste aggregaat te kiezen. Laat u zich liever informeren door een expert? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vraag een offerte aan