Wat is een fluisteraggregaat?

Normaliter maakt een aggregaat aardig wat geluid, vooral als het om een dieselaggregaat gaat. De gemiddelde inverter generator is echter vrij stil en wordt daarom ook wel fluisteraggregaat genoemd. In dit artikel leest u meer over wat een fluisteraggregaat precies is en voor welke doeleinden dit aggregaat geschikt is.

Inverter aggregaat

Generatoren leveren doorgaans wisselstroom, maar die stroom is niet altijd stabiel genoeg voor gevoelige apparaten zoals geluidssystemen / DJ apparatuur, computers, netwerksystemen, internetverbindingen of specialistische meetapparatuur. Schommelingen in de stroomhoogte, welke worden veroorzaakt door de vraag aan stroom van de aangesloten apparatuur, zorgt er voor dat er schade aan apparaten kan ontstaan welke niet is opgewassen tegen deze schommelingen in de stroomhoogte en daardoor defect gaan. Een hoge piek in de stroom is dan een probleem. Een gevoelig apparaat maakt gebruik van minuscule elektronische onderdelen, zoals de groene printplaat in uw mobiele telefoon of de geheugenkaart in uw camera. Wanneer de stroom die zulke kleine onderdelen voedt piekt, kan het apparaat niet goed functioneren of brandt de elektronica zelfs door.

Heeft u stroom nodig voor dergelijke gevoelige apparaten? Dan biedt een inverter aggregaat uitkomst. Inverter aggregaten zetten lage spanning om in de juiste spanning of andersom. Hiervoor wordt een ‘inverter’ gebruikt: een omvormer of wisselrichter. 

Voordelen van een inverter aggregaat

De belangrijkste voordelen van een inverter aggregaat hebben we al benoemd. Ten eerste levert een inverter aggregaat bruikbare en stabiele wisselstroom die geschikt is voor gevoelige apparatuur. Ten tweede maakt een inverter aggregaat zeer weinig geluid: dat is precies waarom dit type aggregaat ook wel fluisteraggregaat wordt genoemd.

Een niet eerdergenoemd voordeel van fluisteraggregaten is dat deze meestal ook de motorsnelheid regelen. Hierdoor is een fluisteraggregaat doorgaans ook nog eens zuiniger dan een regulier aggregaat.

Ten slotte is een fluisteraggregaat handzaam en licht, waardoor deze gemakkelijk te transporteren is. De meeste fluisteraggregaten zijn compact en leveren tot 3000 W energie. Deze aggregaten zijn dan ook populair voor particulier gebruik zoals in de camper of op de boot.

Fluisteraggregaten met meer vermogen

Doorgaans werken fluisteraggregaten op benzine. Heeft u meer vermogen nodig? Het is zeer eenvoudig om twee fluisteraggregaten aan elkaar te koppelen voor meer vermogen, vraag ons naar de mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook zwaardere fluisteraggregaten beschikbaar die werken op diesel en omringd zijn door een gesloten behuizing. Op deze manier profiteert u zowel van de voordelen van een dieselaggregaat als die van een fluisteraggregaat: veel vermogen, betrouwbaar, stabiel en stil. 

Nadelen van een fluisteraggregaat of stille aggregaat

Aan het omzetten van de sterk wisselende elektrische spanning naar een stabiele wisselstroom kleeft echter ook een nadeel. Dit omzetten zelf kost namelijk ook elektriciteit. De kracht van een fluisteraggregaat is hierdoor doorgaans wat minder dan de kracht van een gewone generator. De capaciteit ligt meestal tussen de 2000 en 6500 watt.

In de meeste gevallen levert dit echter geen problemen op. Een fluisteraggregaat is immers niet de meest voor de hand liggende keuze wanneer u veel verschillende, zware apparaten wilt aansluiten. Onze specialisten kunnen u het beste informeren over het meest geschikte aggregaat voor uw specifieke stroomvraag. Neem contact op om u te laten informeren in een vrijblijvend adviesgesprek!

Vraag een offerte aan