Aggregaat huren? Kies het juiste aggregaat in 3 stappen

Wilt u een aggregaat huren of een aggregaat kopen om goed voorbereid te zijn bij stroomuitval of werkzaamheden aan het net? Maar weet u niet welke aggregaat geschikt is voor uw situatie? Aggregaat.info helpt u bij het kiezen van de juiste aggregaat als tijdelijke stroomvoorziening. In deze 3 stappen kiest u de juiste stroomgenerator.

Voor elke situatie een specifieke aggregaat

Een aggregaat heeft als functie om elektriciteit op te wekken. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt in de stroomgenerator mechanische energie omgezet in elektrische energie. De keuze van de beste aggregaat hangt sterk af van de soorten spanning en vermogen die u nodig heeft. Voor elke situatie is een specifiek apparaat geschikt.

Maar ook waar gaat u het Aggregaat gebruiken denk ook aan milieu eisen in Amsterdam ?

Stap 1: Bepaal hoeveel spanning u nodig heeft

Bij de eerste stap bepaalt u hoeveel spanning u nodig heeft. Daarbij is van belang om te weten welke spanning aanwezig is in huis en om te bepalen of de generator de gehele meterkast moet kunnen overnemen, of alleen enkele apparaten.

Overname van de gehele stroomvoorziening

Wilt u dat de generator uw gehele stroomvoorziening in huis kan overnemen bij stroomuitval of een stroomstoring? Neem dan een kijkje in uw meterkast en bekijk op de kWh-meter wat het aangegeven Voltage is. Er zijn 2 mogelijkheden:
– 220 V / 230 V: 230 Volt is de standaard wisselspanning in de meeste Nederlandse huizen.
– 400 V: 400 Volt krachtstroomaansluitingen worden in huishoudens soms aangetroffen voor bijvoorbeeld elektrische fornuizen. Bedrijven en fabrieken zullen vaker een 400 V aansluiting hebben.

Het is dus erg belangrijk om precies te weten hoe hoog de netspanning in uw woning of pand is. Wilt u dat de generator de volledige netspanning in huis kan overnemen? Kiest u dan voor de 230 V generator of de 400 V krachtstroomgenerator, afhankelijk van uw situatie.

Kies het juiste aggregaat in 3 stappen bij aggregaat info

Noodstroomvoorziening voor bepaalde apparatuur

Hoeft het aggregaat niet de volledige meterkast over te kunnen nemen, maar slechts enkele apparaten? Kijk dan naar het vermogen van de apparatuur die u wilt aansluiten op de stroomgenerator. Tel het vermogen van alle elektrische apparaten bij elkaar op die op één stroomkring of generator worden aangesloten. Gezamenlijk moeten deze onder de 5800 á 8000 Watt blijven bij een 230 V netspanning. Gaat het bijvoorbeeld alleen om uw koelkast of het koffiezetapparaat, dan heeft u meestal voldoende aan 230 V.
Maar het kan zijn dat u apparatuur heeft dat op krachtstroom werkt. Meestal gaat het om professionele apparaten in bijvoorbeeld fabrieken, maar er zijn ook lasapparaten die op krachtstroom werken. En wat dacht u van een aggregaat die u huurt om apparatuur voor een evenement op aan te sluiten? Schakel bij twijfel een expert in om u te laten adviseren.

Stap 2: Bepaal het benodigde vermogen

Maak een overzicht van het vermogen van alle apparatuur die u wilt aansluiten op het stroomaggregaat en die tegelijk moeten werken. Zo kunt u het benodigde vermogen bepalen dat een aggregaat moet opwekken. Het vermogen wordt berekend uit het soort elektrische belasting en het totaal aantal kiloWatt of Ampère dat een bepaald soort apparatuur opneemt. Wilt u meer weten over de berekening van het vermogen? Lees dan het artikel Vermogen van aggregaten: uitleg over Voltage, Ampère, Watt en kVA.

Piekstroom

Hou ook rekening met de piekstroom. Elektrische apparaten vragen bij het opstarten voor een korte tijd meer vermogen dan tijdens normaal gebruik. Mocht u bij de berekening van het vermogen voor alle elektrische apparaten die u wilt aansluiten op een generator precies uitkomen met het aantal Watt, dan komt u alsnog vermogen te kort wanneer uw wasmachine bij het opstarten ineens 5 maal zijn normale vermogen nodig heeft gedurende een korte periode.

Stap 3: Welke apparaten worden aangesloten op de stroomgenerator?

De spanning die een aggregaat opwekt, wisselt van fase en wordt daarom wisselspanning genoemd. Hoe dit precies zit, leggen we uit in het artikel ‘Hoe werkt een aggregaat’. Het is belangrijk om te weten dat sommige apparatuur in je huis niet kan omgaan met deze variatie van Voltages die de generator afgeeft. Het gaat dan om apparaten zoals computers, LCD-televisies, laptops en HR CV-ketels. Dit zijn erg gevoelige apparaten die niet werken op elk type generator. Een inverter generator, ook wel ‘fluister aggregaat’ of ‘stille aggregaat’ genoemd, is gestabiliseerd en zorgt ervoor dat het toerental en de frequentie van de spanning constant blijft.
Andere minder gevoelige huishoudelijke apparaten zoals de waterkoker, stofzuiger en vriezer werken prima op een standaard stroomgenerator.

Mobiele stroomaggregaat of een vaste stroomaggregaat

De keuze van de juiste aggregaat hangt dus af van het doel waarvoor u de stroomgenerator wilt gebruiken, de apparaten die u erop aan wilt sluiten en de stroomvraag. Natuurlijk zijn er nog meer belangrijke kenmerken waar u rekening mee moet houden. Vaak is het handig als een generator mobiel is en gemakkelijk verplaatst kan worden. Maar ook een binneninstallatie of een vaste buiteninstallatie komen voor, denkt u maar eens aan bedrijven die continu gebruik moeten kunnen maken van een noodstroomvoorziening zoals ziekenhuizen en telecombedrijven.

Voor elke situatie het juiste aggregaat

Diesel aggregaat, benzine aggregaat, fluister aggregaat of groene aggregaat

Verder heeft u de keuze uit verschillende soorten aggregaten op het gebied van brandstof. Een benzinegenerator is goedkoper en vaak stiller in gebruik. Maar een dieselgenerator is meer bedrijfszeker en duurzamer. En dan is er nog en fluistergenerator of inverter generator die erg stabiel, stil en zuinig is. Of een milieuvriendelijke groene generator zoals de hybride aggregaat met een generator die werkt op brandstof en een accupakket, waarbij de ingebouwde aggregaat inschakelt bij piekomenten in de energiebehoefte.

Hulp bij keuze van de juiste aggregaat

Natuurlijk staat u er niet alleen voor bij het kiezen van de juiste aggregaat als noodstroomvoorziening. De experts van Aggregaat.info staan voor u klaar en geven u vrijblijvend advies als u een aggregaat wilt huren of kopen. Bekijk hier de mogelijkheden of neem contact op voor meer informatie

Telefoon WhtasApp +31204976834 .

Vraag een offerte aan