Hoe maakt u een energieplan voor uw evenement? Goed energieplan in 7 stappen

Gaat u binnenkort een evenement organiseren? Denk dan niet alleen aan het programma, de catering en de juiste geluid-, licht- of presentatietechniek voor uw event. Het succes van elk bedrijfsevent of privéfeest valt of staat met een goed energieplan.

Stroomuitval tijdens uw evenement voorkomen

Stelt u zich eens voor dat u alles tot in de puntjes heeft geregeld voor het evenement dat u organiseert, maar ineens valt de stroom uit. Dat gebeurt regelmatig, doordat het stroomnetwerk overbelast raakt vanwege alle extra apparatuur die wordt gebruikt. Deze situatie is te voorkomen door een goed energieplan op te stellen voor uw event. Dat klinkt ingewikkeld, maar het valt reuze mee. Gebruik onderstaand stappenplan als basis voor het energieplan voor uw event:

Checklist: in 7 stappen naar een goed energieplan voor uw evenement

1. Inventariseer welke elektrische apparaten worden aangesloten op het energienet.

Denkt u aan licht- en geluidapparatuur, presentatieapparatuur, koeling voor de catering, vaatwasser, koffiezetapparaten, waterkokers, airconditioning, terrasverwarming, et cetera.

2. Bereken hoeveel Watt u nodig heeft voor al deze elektrische apparaten.

Het verbruik in Watt staat op elektrische apparaten vermeld. Hoe u de berekening maakt, lees u in ons artikel over vermogen.

3. Bereken hoeveel spanning u op uw meterkast kan aansluiten.

Neem hiervoor een kijkje in de meterkast en kijk op de kWh-meter of het aangegeven Voltage 220 / 230 V (standaard netspanning in de meeste huishoudens) of 400 V (krachtstroom) is. In de meeste huizen hebben de zekeringen een waarde van 10 Ampère. Hoeveel Watt u voor uw evenement tot uw beschikking heeft, berekent u als volgt:

  • Vermenigvuldig Voltage (bijvoorbeeld 230) met Ampères (10). Op een normaal stopcontact kunt u dan apparaten van maximaal 230 x 10 = 2300 Watt aansluiten.
  • Voor zware apparaten (o.a. wasmachines, drogers, vaatwassers) is vaak een aparte groep met een zekering van 16 Ampère aanwezig. Een dergelijk apparaat mag dan van maximaal 230 x 16 = 3680 Wattage zijn.

4. Bepaal of u meer vermogen nodig heeft dan de meterkast van uw woning of bedrijfspand voorziet.

Komt het benodigde vermogen (totaal aantal Watt) hoger uit dan uw meterkast biedt qua spanning? Dan heeft u een extra stroomvoorziening nodig. Houdt u er rekening mee dat u wat marge incalculeert voor onvoorziene benodigde stroom.

5. Kies de juiste tijdelijke extra stroomvoorziening voor uw evenement.

Indien u een extra stroomvoorziening nodig heeft, weet u in elk geval alvast hoeveel vermogen u tekort komt. U kunt een betrouwbare tijdelijke stroomvoorziening huren in de vorm van een mobiele aggregaat. Aggregaten zijn er in heel veel verschillende soorten. Denkt u aan speciale stille (fluister)aggregaten, groene aggregaten met biodiesel of Aspen benzine om uw evenement een stukje ‘groener’ te maken, aggregaten speciaal voor gevoelige apparatuur zoals laptops, et cetera. Lees hier hoe u de juiste aggregaat kiest in 3 stappen.

6. Tijdelijke aggregaat huren voor uw evenement.

Goed nieuws; u hoeft voor uw evenement geen aggregaat te kopen. U huurt de juiste aggregaat voor uw event zolang als u die nodig heeft. U kunt het aggregaat huren en ophalen, zelf aansluiten en weer komen inleveren, maar niet iedereen weet precies hoe dat moet. Daarom kunt u er ook voor kiezen om een elektromonteur langs te laten komen die niet alleen de gehuurde stroomgenerator meeneemt, maar ook de juiste bekabeling. De monteur sluit alles veilig voor u aan demonteert alles na afloop van uw evenement. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

7. Wees voorbereid op calamiteiten.

Bent u voorbereid op onvoorziene omstandigheden? Zorg altijd dat u een noodstroomvoorziening achter de hand heeft. Vooral indien het succes van uw evenement bijvoorbeeld sterk afhangt van de muziek, de lichtshow of bepaalde presentatietechnieken. Veel mensen zijn wel bang voor calamiteiten, maar houden er bij het organiseren van een evenement geen rekening mee hoe calamiteiten opgevangen kunnen worden mochten ze voorvallen. Dat lost u gemakkelijk op met een noodstroomaggregaat.

Hulp nodig bij uw energieplan? Wij helpen u graag!

Een energieplan is noodzakelijk voor elk type evenement dat u organiseert. Of het nu gaat om een bedrijfsevent, opening van de zaak, familiefeest, buurtfeest, bruiloft, jubileum of groot verjaardagsfeest. Zodra u meer verlangt van uw stroomnet dan u normaalgesproken doet, is het verstandig te weten of uw stroomnet het aankan.

Komt u er zelf niet uit? Belt u gerust met de specialisten van Aggregaat.info, wij staan voor u klaar bij al uw vragen over stroom en helpen u graag bij uw energieplan en eventuele tijdelijke stroomvoorzieningen die u nodig heeft.

Vraag een offerte aan