Wat is een dieselaggregaat?

Een dieselaggregaat is een generator die elektrische stroom opwekt door diesel te verbranden. Dieselaggregaten zijn hierdoor uitermate geschikt om te gebruiken op locaties waar geen of onvoldoende netstroom beschikbaar is, maar wel veel elektriciteit nodig is. Lees hieronder verder voor alle voordelen van het huren of kopen van een dieselaggregaat.

Hoe werkt een dieselaggregaat?

De verbrandingsmotor die diesel omzet in elektriciteit werkt in principe hetzelfde als de motor van een auto. Door het verbranden van diesel ontstaan kleine ontploffingen in de motor. De kracht van deze ontploffingen zet een as in beweging welke gekoppeld is aan een generator. Die beweging wordt vervolgens omgezet in elektrische engergie, wat wij spanning noemen. Deze spanning wisselt continu: van positief naar negatief en weer terug. Daarom wordt deze spanning ‘wisselspanning’ genoemd. Dit is ook de spanning die met 230 volt thuis uit uw stopcontacten komt. Het dieselaggregaat heeft een vergelijkbare aansluiting voor 230 volt, maar heeft ook een aansluiting voor 400 volt voor de installatie die draaistroom nodig heeft voor elektromotoren met verschillende toepassingen. Doordat op de generator een verdeelkast kan worden aangesloten, kan de opgewekte stroom verdeeld worden en zodoende indien gewenst verschillende apparaten tegelijkertijd van stroom voorzien.

Wanneer gebruikt u een dieselaggregaat?

Een aggregaat biedt uitkomst op locaties waar geen of onvoldoende elektriciteit of netstroom voorhanden is, zoals evenementen op afgelegen locaties, tijdens netonderhoud van de netbeheerder, stroomstoringen of bouwprojecten langs de weg. Deze aggregaten kunt u zelf opstarten wanneer nodig en weer uitschakelen na afloop van de werkzaamheden.

Daarnaast is een aggregaat de oplossing voor werkzaamheden die altijd door moeten kunnen gaan, ook als de stroom uitvalt. Ziekenhuizen, gevangenissen, brandweerkazernes en telecom bedrijven bijvoorbeeld, moeten altijd een generator als back-upinstallatie hebben om hun levensreddende werkzaamheden voort te kunnen zetten. Een dergelijk noodaggregaat schakelt automatisch aan wanneer de elektriciteit uitvalt en begint direct diesel te verbranden om noodstroom te leveren.

Waarom een dieselaggregaat?

Een dieselaggregaat is een zeer betrouwbare en krachtige bron van stroom. De generator kan vermogens van 3000 W tot 2 MegaWatt opwekken en is daarmee zeer geschikt voor zware, professionele toepassingen zoals in de industrie en bouwsector.

Een andere reden waarom dieselaggregaten zeer geschikt zijn voor deze sectoren, is geluidsoverlast. Dieselaggregaten maken behoorlijk wat geluid, en zijn daarmee minder geschikt voor toepassingen op locaties waar deze extra geluidsbron niet gewenst is. Om dit probleem op te lossen bestaan er tegenwoordig speciale fluisterdieselaggregaten in gesloten behuizing. Deze aggregaten zijn zo stil dat ze uitstekend ingezet kunnen worden bij bijvoorbeeld evenementen en wegenbouw.

Dieselaggregaat of benzineaggregaat?

Net zoals bij de aanschaf van uw auto, maakt u ook bij de aanschaf of huur van een aggregaat de keuze voor diesel of benzine (of een andere brandstof). Over het algemeen geldt dat benzineaggregaten meer geschikt zijn voor lichtere apparaten en dieselaggregaten meer voor zwaardere apparaten. Benzineaggregaten hebben net zoals dieselaggregaten een aansluiting voor 230 V, maar niet altijd een aansluiting voor 400 V. De aggregaten leveren 1000 W tot 3000-6000 W stroom en zijn daarmee doorgaans minder krachtig dan dieselaggregaten.

Daarnaast zijn dieselaggregaten over het algemeen betrouwbaarder dan benzineaggregaten. Dit komt doordat diesel onder hoge druk vanzelf ontbrandt. In tegenstelling tot bij benzineaggregaten is er dus geen vonk nodig om de motor te laten draaien. Hierdoor is een dieselaggregaat minder storingsgevoelig.

Is een dieselaggregaat iets voor u?

Voor welk soort aggregaat u kiest hangt af van diverse factoren, zoals het vermogen dat u nodig heeft en de locatie waar uw aggregaat zal gaan draaien. Heeft u veel vermogen nodig, ruimte genoeg en geen problemen met iets meer geluidsoverlast? Dan ligt een dieselaggregaat voor de hand. Maar ook wanneer u niet direct veel vermogen nodig heeft of een stil aggregaat wilt, zijn er talloze mogelijkheden. Laat u vrijblijvend adviseren door onze specialisten over het juiste aggregaat in uw situatie.

Vraag een offerte aan