Aggregaten komen voor in allerlei diverse types, formaten, vermogens en brandstoffen. Van benzineaggregaten tot dieselaggregaten en van hybride tot fluister generatoren. We lopen de belangrijkste types en hun kenmerken langs:
Benzineaggregaat
De benzineaggregaat werkt vanzelfsprekend op benzine. Sommige aggregaten van dit type hebben alleen een aansluiting voor 230 volt. Deze aggregaten leveren doorgaans 1000 W tot 3000-6000 W stroom, oftewel geschikt voor lichtere apparaten.
Maar er zijn ook benzineaggregaten die naast een aansluiting voor 230 volt ook een aansluiting hebben 400 volt krachtstroom. Deze zijn geschikt voor het aansluiten van zwaardere apparatuur en worden veel gebruikt in het bedrijfsleven zoals in de bouw, industrie en landbouw.
Dieselaggregaat
De dieselaggregaat werkt op een dieselmotor bij het opwekken van energie. Deze generator heeft een aansluiting voor zowel 230 volt als 400 volt, met vermogens van3000 W tot 6000 W. Dat maakt de dieselaggregaat erg geschikt voor professionele toepassingen zoals in de industrie en in de bouw. De dieselaggregaat is bovendien erg betrouwbaar in gebruik en ‘bedrijfszeker’, maar wel luidruchtig. Tegenwoordig zijn er daarom ook speciale fluisterdieselaggregaten in gesloten behuizing. Doordat deze stiller zijn, kunnen ze goed ingezet worden bij evenementen, wegenbouw en bouwplaatsen.
Verschil tussen benzineaggregaat en dieselaggregaat
Over het algemeen wordt de dieselgenerator gezien als betrouwbaarder in gebruik ten opzichte van de benzineaggregaat. Een dieselaggregaat is dus ‘meer bedrijfszeker’. Dieselgeneratoren maken echter wel meer geluid, wat dit type aggregaat minder geschikt maakt voor evenementen en bij woningbouwprojecten. De dieselfluisteraggregaat in gesloten behuizing heeft een lager geluidsniveau.In principe kunnen zowel benzinegeneratoren als dieselgeneratoren gebruikt worden door particulieren en bedrijven. Bij voldoende power zijn ze ook beide geschikt voor zware apparatuur. Wilt u het beste advies om de juiste aggregaat te kunnen huren of kopen? Laat u vrijblijvend informeren door onze specialisten.
Inverter aggregaat en fluisteraggregaat
Inverter aggregaten zijn uitgerust met een omvormer of wisselrichter (een ‘inverter’), die lage spanning omzet in hoge spanning of andersom. De inverter generator zet ook de frequentie om, zodat er een heel stabiele en bruikbare wisselstroom ontstaat. Dat is erg belangrijk voor gevoelige elektronische apparaten zoals een computer, laptop en televisie. De inverter aggregaat is handzaam en licht. Ook maakt de gemiddelde inverter generator vrij weinig geluid. Deze stille generator wordt dan ook wel een fluisteraggregaat genoemd.
Een standaard fluisteraggregaat werkt op benzine (al zijn er ook zwaardere diesel inverters op de markt) en heeft een aansluiting voor 230 volt. Dit compacte model levert tot 1000 W energie op en is zuinig in gebruik. Ideaal voor particulier gebruik waarbij niet teveel energieslurpende apparaten aangesloten worden en een populaire keuze als energievoorziening voor in de camper of op de boot.
Hybride aggregaat en groene aggregaat
Een hybride aggregaat is een generator op brandstof met een accupakket, die tijdens een periode van lage energiebehoefte draait op het accupakket. Zodra de energiebehoefte groter wordt bij piekmomenten, schakelt de ingebouwde generator automatisch in. Dit zorgt voor een besparing op de brandstofkosten en is beter voor het milieu.
De hybride aggregaat is daardoor dus een groene aggregaat; beter voor het milieu en een stuk zuiniger. Hybride generatoren zijn soms van zonnepanelen voorzien. Deze generator wordt bijvoorbeeld gebruikt bij lichtmasten die overdag energie sparen middels zonnepanelen, maar een hybride aggregaat hebben als backup bij onvoldoende zonlicht.
Soorten aansluitingen aggregaten
Ook op het gebied van aansluitingen zijn er veel verschillen tussen generatoren. Aggregaten hebben diverse aansluitingen, zoals een 230 V schuko, 16A 3-polig, 16A 5-polig, 32A 5-polig, 63A 5-polig, 125A 5-polig, een klemmenstrook of een powerlock.
Brandstoffen en vermogen
Verder bepalen brandstoffen in grote lijnen het vermogen van het aggregaat. De 1, 2, 3 en 6,5 kVA aggregaten draaien bij Aggregaat.info allemaal op Aspen benzine. Deze benzine is vrijwel reukloos en beter voor de eigen gezondheid en het milieu. Grotere aggregaten draaien op diesel of op een combinatie van wind- en zonne-energie met diesel. Deze laatste typen aggregaten vallen binnen de EURO5 emissienormen.
Welke aggregaat moet u kiezen?
De keuze van de juiste aggregaat kan best ingewikkeld zijn. Elke aggregaat heeft voordelen en nadelen. Grote dieselaggregaten die veel vermogen leveren, nemen meer ruimte in beslag, kunnen luidruchtiger zijn en kosten meer brandstof. Maar u heeft ook niets aan een te kleine benzineaggregaat die misschien niet voldoende energie levert voor uw toepassing.
Daarom is het belangrijk om goed na te gaan welke eisen aan een aggregaat worden gesteld voordat u een aggregaat gaat huren of kopen. Hierbij kan gelet worden op vermogen, verbruik, omvang en brandstof. Laat u vrijblijvend informeren door een expert van Aggregaat.info. Wij geven advies over de juiste aggregaat voor uw specifieke situatie en verzorgen tevens de verhuur en verkoop van aggregaten.